In Bocholtz is een bijzondere boom geplant, een nazaat van de Anne Frankboom uit Amsterdam. Het gaat om de witte paardenkastanje waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit haar onderduikplek op uit keek. Met deze aanplant haalt de gemeente een bijzonder stukje geschiedenis naar het dorp.
In 2010 is de boom tijdens een storm omgewaaid, maar zaailingen zijn verzameld en veiliggesteld en konden daardoor worden opgekweekt tot boom. De zaailingen van deze boom zijn een levend monument en helpen bij het vertellen van het verhaal van Anne Frank en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De Anne Frankboom staat op een speciale plek: op het grasveld grenzend aan de Schoolstraat achter het verzetsmonument. Dit monument herdenkt de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.
Wethouder Hub Hodinius: “Dit jaar herdenken we dat 80 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Het planten van deze boom is een duurzame manier om de herinnering aan het vreselijke lot van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog, met Anne Frank als bekend icoon, levend te houden. De boom is een teken van vrijheid, en vrede. Laten we streven naar onderling respect en een wereld waarin we in harmonie kunnen leven! “
Op de foto van links naar rechts: wethouder Andrea Ernes, gemeentesecretaris Ger Hollands, wethouder Peter Spirk, wethouder Thijs Gulpen en wethouder Hub Hodinius onthullen het bordje dat bij de Anne Frankboom staat.