Carnaval en de doorstroomtoets

Dit is een oud bericht.

De afgelopen weken is er onrust ontstaan over nieuwe wetgeving in het onderwijs. 

afbeelding carnaval

Deze wetgeving verplicht scholen in het primair onderwijs om de doorstroomtoets, de vroegere Cito-toets, af te nemen in de eerste twee volledige weken van februari. Deze weken vallen in 2024 samen met (de aanloop naar) carnaval. Dat heeft in Limburg tot veel onrust geleid. De wethouders onderwijs van alle 31 Limburgse gemeenten hebben een brief gestuurd aan minister Dijkgraaf van onderwijs. Hieronder vindt u deze brief.

Hooggeachte minister Dijkgraaf ,

De laatste weken staat de krant vol over de zogenaamde doorstroomtoets. Een toets waarvan uw voorganger, voormalig minister Wiersma, door een aanpassing in de Wet op Doorstroomtoetsen vast heeft laten leggen dat deze afgenomen dient te worden in de eerste twee volledige weken van februari. Nu is dat voor een aantal schoolbestuurders al reden zich daartegen te verzetten, maar het feit dat deze weken in 2O24 samenvallen met (de aanloop naar) carnaval, of zoals in delen van Limburg genoemd: Vastelaovend, maakt dat het voorveel onrust heeft gezorgd.

Meer dan dríe dagen

ln de antwoorden op Kamervragen van de leden Peters, Amhaouch, van Dijk en Van Meenen, geeft u aan dat, omdat de afnameperiode flexibel is, de doorstroomtoets niet hoeft te botsen met het vieren van carnaval. Deze
opmerking suggereert dat er vrij weinig kennis is van de betekenis van carnaval en hoe het wordt georganiseerd. Denk aan de verenigingsactiviteiten in de dagen en weken ervoor. De dorpen waar Gekke Moandaag wordt gevierd. Of de zieken die worden bezocht door (jeugd)prinselijke trio's.

Lokale identiteit

Daarnaast willen we aandacht vragen voor de tradities van de carnavalsperiode die een belangrijke rol spelen in het vormen en versterken van de streekgebonden identiteit. De deelname van basisschoolleerlingen aan de verschillende activiteiten in de carnavalsperiode draagt bij aan versterking van hun verbinding met hun woonplaats en overdracht van een belangrijk stuk cultureel erfgoed. Een doorstroomtoets in deze periode zorgt ervoor dat zij niet in gelijke mate betrokken kunnen zijn bij de vieringen wat, naast teleurstelling bij de leerlingen, ook impact zal hebben op het gevoel van verbinding.

Vrijwilligers van de toekomst

Om het carnavalsweekend goed te kunnen vieren zijn er uiteraard voorbereidingen nodig. Dorpen en verenigingen staan dagen en weken in het teken van de voorbereidingen. Dit zorgt uiteraard voor afleiding en kan consequenties hebben voor de prestaties. Gelijke kansen voor de doorstroomtoets zijn van belang voor een goede doorstart naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast is dit ook de periode dat kinderen het belang van vrijwilligerswerk leren. De vrijwilligers die in de toekomst onze sociale structuur overeind moeten houden worden op deze dagen 'geboren'.

Wij kennen inmiddels de antwoorden van uw voorganger, maar doen toch deze oproep. Niet om nut en noodzaak van een vaste periode waarin de doorstroomtoets moet worden afgenomen ter discussie te stellen. Maar wel om te vragen naar flexibiliteit. De flexibiliteit om een keer in de zoveel jaar te mogen afwijken. ln het belang van de ontwikkeling van onze kinderen. Tot wereldburgers die met een open blik midden in hun lokale gemeenschappen staan. Zodat ook onze denkers en doeners van de toekomst met dezelfde kansen door kunnen stromen naar het voortgezet onderwijs. Uiteraard zijn wij graag bereid hierover met u het gesprek aan te gaan.

Met vriendelijke groet,
Thijs van Es (Gemeente Beek), Claudia Ponjee (Gemeente Bergen), Chris Piatek (Gemeente Eijsden-Margraten), Jordy Clemens (Gemeente Heerlen), Robert Martens (Gemeente Leudal), Vanessa de Rond (Gemeente Meerssen), Machteld Beukema (Gemeente Peel en Maas), Hub Hodinius (Gemeente Simpelveld), Erika Jaegers (Gemeente Vaals), Frans Schatorjé (Gemeente Venlo), Lizbeth Steinbach (Gemeente Weert), Peter Janssen (Gemeente Beekdaelen), Vérénice Hermans (Gemeente Brunssum), Frank Pubben (Gemeente Gennep), Jo Schlangen (Gemeente Kerkrade), Math Wilms (Gemeente Maasgouw), Loes Vestjens (Gemeente Roerdalen), Daan Janssen (Gemeente Venray), Roy Bouten (Gemeente Horst aan de Maas), Yvonne Salvino (Gemeente Sittard-Geleen), Joep Ummels (Gemeente Stein), Kevin Rouwette (Gemeente Valkenburg aan de Geul), Anouk Huijs (Gemeente Beesel), lnge Minkenberg (Gemeente Echt-Susteren), Frans Derksen (Gemeente Gulpen-Wittem), Alex Schiffelers (Gemeente Landgraaf), Johan Pas (Gemeente Maastricht), Felix van Ballegooij (Gemeente Roermond), Harry Coenen (Gemeente Voerendaal)