Gemeente Simpelveld en Natuurkracht: samen voor meer waterveiligheid
De gemeente Simpelveld wil een klimaatbestendige en duurzame leefomgeving voor al haar inwoners.
Daarom tekende de gemeente onlangs een partnerschap met Natuurkracht om samen wateroverlast te bestrijden. Simpelveld is de zesde gemeente die zich aansluit als partner van Natuurkracht.
Ons klimaat verandert, dat is niemand ontgaan. We krijgen vaker te maken met hittegolven en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. De overheden in Limburg werken samen aan maatregelen om deze wateroverlast en schade zoveel mogelijk te beperken. Op veel plekken worden plannen gemaakt en zijn er al diverse projecten gerealiseerd die ervoor zorgen dat grote hoeveelheden water kunnen wegstromen of opgevangen worden, zo ook in gemeente Simpelveld.
Peter Spirk, wethouder gemeente Simpelveld: “Wij zijn de zesde gemeente die aansluit bij Natuurkracht. Samen met de andere gemeenten kunnen we grotere stappen zetten naar een natuurlijke en waterveilige omgeving. Deze samenwerking is een van de activiteiten die wij ondernemen om wateroverlast te beperken. In de nieuwe Schilterstraat zijn bijvoorbeeld waterkelders geplaatst en ook komt er binnenkort meer informatie over de mogelijkheid om in Bocholtz hemelwater af te koppelen van het riool ”.
Samen kom je verder
Natuurkracht heeft veel kennis over natuurlijke waterbeheersing. Deze kennis is welkom in de gemeente Simpelveld. Natuurkracht helpt bij het delen van informatie, organiseren van activiteiten en verbinden van verschillende partijen rondom dit thema.
Simpelveld is rijk aan waterbronnen. Hierdoor ontstaan een aantal kleine beekjes die uiteindelijk een voedingsbron zijn voor de Bocholtzerbeek en de Eyserbeek. Bij hevige regenval concentreert het water zich in deze beken en dit kan leiden tot wateroverlast. Door het afkoppelen van regenwater in het stedelijk gebied en het bergen van regenwater in landelijk gebied kunnen we het water vasthouden en laten infiltreren in de (hoger) gelegen natuurgebieden. Met deze oplossingen kunnen we wateroverlast en droogte tegengaan. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de waterkwaliteit van al deze beken goed is zodat de biodiversiteit in de beekdalen vergroot wordt.
De gemeenten Valkenburg, Gulpen- Wittem, Meerssen, Vaals en Voerendaal maken ook deel uit van Natuurkracht.
Meer informatie over de projecten om wateroverlast tegen te gaan en wat je zelf kunt doen vind je hier op onze website.