Gemeente Simpelveld meest verkeersveilige gemeente van Limburg
Verkeersveiligheid staat in Simpelveld hoog in het vaandel.
Simpelveld is de meest verkeersveilige gemeente van Limburg, aldus het BLIQ-rapport. BLIQ is een verkeersveiligheidsrapportage die de trend en aandachtspunten toont per regio. Tussen 2010 en 2020 viel er geen enkele verkeersdode in Simpelveld. Dat is best iets om trots op te zijn!
In de volgende editie van BLIQ, die in 2025 uitkomt en waarin een nieuwe verkeersveiligheidsrapportage over de Limburgse gemeenten wordt opgesteld, zal Simpelveld zeker weer hoge ogen gooien. “Tussen 2021 en 2023 vonden er wederom geen dodelijke verkeersongevallen plaats in onze gemeente. We hopen die lijn ook in 2024 verder door te trekken” aldus wethouder Thijs Gulpen. “In 2022 hebben we in onze gemeente een mobiliteitsplan vastgesteld, met daaraan gekoppeld een uitvoeringsplan voor 10 jaar. Het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente Simpelveld heeft dus duidelijk vruchten afgeworpen. We zullen op de ingeslagen weg blijven doorgaan en we maken ons sterk om ook de komende jaren een verkeersveilige gemeente te blijven. Daarmee geven we gehoor aan de bekende slogan van het ROVL: Maak van de nul een punt!”
Duurzaam Veilig
Op het gebied van verkeersveiligheid past de gemeente Simpelveld al bijna 20 jaar het principe van Duurzaam Veilig toe. Vele erftoegangswegen zijn vanaf die periode 30 km-zones geworden. Bij de herinrichting van wegen wordt Duurzaam Veilig veelvuldig toegepast in het nieuwe ontwerp. De insteek is om vooral de landelijke richtlijnen te hanteren. Daarnaast wordt er veel aandacht geschonken aan gedragsbeïnvloeding in samenwerking met de scholen. 95% van ons wegennet is een 30 km-zone, op bijna alle wegen binnen de bebouwde kom is de snelheid teruggebracht van 50 naar 30 km/u. Het Duurzaam Veilig principe zie je in onze gemeente o.a. terugkomen in de 30 km-zones door plaatsing van verkeersdrempels, wegversmallingen, 30 km-wegen met belijning op de rijbaan en blokmarkeringen op kruisingsvlakken (gelijkwaardige kruispunten). Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het feit dat wij de meest verkeersveilige gemeente van Limburg zijn.
Acht punten
Acht punten in het tienjarige uitvoeringsplan zijn direct gekoppeld aan verkeersveiligheid. Deze onderdelen van het mobiliteitsplan zijn:
- Uitvoeren verkeerstellingenSnelheidsmetingen
- Monitoring Strategisch Plan Verkeersveiligheid
- Aansluiting ontwikkelingen Zuid-Limburg Bereikbaar
- Kleine verkeersmaatregelen t.b.v. de verkeersveiligheid
- Verkeerseducatie basisonderwijs en Verkeersactieve school
- Onderzoeken en realisatie (utilitaire en recreatieve) fiets- en voetgangers verbindingen
- Afwaarderen naar 60 km/u (buiten de bebouwde kom) en 30 km/u (binnen de bebouwde kom)
Verkeersactieve school
Gemeente Simpelveld staat helemaal achter het principe van de Verkeersactieve School. Het is een heel helder en duidelijk systeem van verkeerseducatie. Wethouder Thijs Gulpen: “we vinden het een goede zaak dat de basisscholen een groot aantal tools kunnen inzetten, waarmee ze verkeerseducatie gericht kunnen oppakken. Het is ook een goede zaak dat scholen zelf projecten kunnen kiezen in het menu en daarvoor punten inzetten. Wij zijn daar als gemeente zijdelings bij betrokken als medefinancier. Scholen stemmen onderling met het ROVL af welke projecten ze willen inzetten. De Verkeersactieve school draagt bij aan de bewustwording bij kinderen over het belang van verkeersveiligheid. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. De basisscholen in Simpelveld zijn ook zonder meer positief over deze relatief nieuwe vorm van verkeerseducatie.”
Simpelveld veiligste fietsgemeente
De gemeente Simpelveld is niet alleen de meest verkeersveilige gemeente van Limburg, maar is vorig jaar ook uitgeroepen tot de veiligste fietsgemeente van Nederland met slechts 1 ongeval per 10.000 inwoners per jaar. In vergelijking met andere provincies blijkt Limburg over het algemeen relatief veilig te zijn voor fietsers, met ongeveer 6,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners per jaar. Dit aantal ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 8,5. Desondanks zijn er aanzienlijke verschillen tussen de gemeenten qua fietsongevallen, waarbij de gemeente Simpelveld het beste scoort, met slechts 1 ongeval per 10.000 inwoners per jaar.
Bron: ROVL Kwartaalblad