Illegale bewoning van panden

Dit is een oud bericht.

In de Week van de Veiligheid (9-15 oktober) geven we u tips om de veiligheid in onze gemeente te waarborgen. In dit artikel informeren we u over het thema illegale bewoning van panden.

We krijgen regelmatig meldingen over illegale bewoning van woningen. Wij waarderen deze meldingen en wij verzoeken u dat ook vooral te blijven doen. Zo komen wij immers op de hoogte van eventuele illegale bewoning en kunnen wij daartegen handhavend optreden. Helaas is niet altijd direct zichtbaar wat de gevolgen van uw melding zijn. Maar uw melding heeft zeker onze aandacht! Daarom geven we in dit artikel uitleg over wat wel en wat niet volgens de wet is toegestaan en hoe het traject na een melding verloopt.


Wanneer is er sprake van illegale bewoning?

Het bewonen van woningen door bijvoorbeeld arbeidsmigranten of studenten is in principe niet illegaal als het een huishouden betreft. Een huishouden kan bestaan uit één persoon of meerdere personen in de vorm van een samenlevingsverband. Het is echter niet toegestaan om in een woning te wonen met meer dan één huishouden. Vaak als meer personen een woning bewonen is geen sprake van één huishouden, omdat er geen sprake is van een samenlevingsverband. De groep bewoners is in dat geval namelijk niet consequent en verandert steeds. De groep vertrekt geheel of deels en wordt vervangen door andere personen. In dat geval is er geen sprake van een samenlevingsverband en dus geen sprake van een huishouden. Dat is een overtreding van het bestemmingsplan en daarop wordt door het college van burgemeester en wethouders van onze gemeente handhavend opgetreden. Het is immers niet toegestaan te handelen in strijd met het bestemmingsplan zonder vergunning. 


Controles

Om te kunnen handhaven is op de eerste plaats van belang dat de situatie waarin de personen verblijven in de woning in kaart wordt gebracht. Dat gebeurt door een controle waarbij de feitelijke situatie in de woning wordt vastgesteld en waarbij de personen worden bevraagd. Bij die controle kan ook de vreemdelingenpolitie aanwezig zijn, die controleert of er personen verblijven die geen verblijfsrecht hebben in Nederland. Vervolgens zal enige tijd later een her controle plaats moeten vinden om vast te stellen of de samenstelling van de groep is gewijzigd. Mogelijk zijn meerdere controles vereist. 


De problematiek van illegale bewoning is bekend en heeft zeker onze aandacht. Al eerder  uitgevoerde handhavingstrajecten hebben geleid tot het beëindigen van illegale bewoning. Momenteel zijn controles op diverse locaties gepland. 


Blijf melden!

Als u vermoedt dat er in onze gemeente illegale bewoning plaatsvindt, als u overlast ervaart, maar ook als u vragen over illegale bewoning heeft kunt u contact opnemen met de gemeente Simpelveld via info@simpelveld.nl of via het telefoonnummer 045 5448383.