Ook Simpelveld stimuleert veiligheid op scholen

Dit is een oud bericht.

Op 28 november 2024, tijdens het VIOS (Veiligheid In en Om School) -congres Parkstad, werd er een nieuw convenant over schoolveiligheid getekend om de geïntensiveerde samenwerking tussen de partners te bekrachtigen. Ook is er extra geld beschikbaar gekomen.

Afbeelding van kinderen en leraren in overleg

Wethouder Hub Hodinius tekende namens het college van Simpelveld het convenant:

Steeds vaker worden jongeren op scholen geconfronteerd met geweld.  Denk hierbij aan vechtpartijen, bedreigingen, grensoverschrijdend gedrag van ouders, drugshandel, ronselen, mensenhandel en andere vormen van criminaliteit. Dit fenomeen kan niet los worden gezien van de sociale problemen en armoede waar de regio mee te kampen heeft. Kortom, er zijn grote uitdagingen en alleen door intensieve samenwerking kan criminaliteit op scholen worden aangepakt.”

Deze elementen vormen namelijk een ideale voedingsbodem voor criminaliteit. Jongeren hebben hierdoor een grote kans om met criminaliteit in aanraking te komen. Dit stopt niet bij de poorten van de school. Sterker nog, de scholen worden juist gebruikt voor criminele activiteiten.

Nieuw convenant

In 2018 hebben organisaties uit het onderwijs, de Parkstadgemeenten en diverse veiligheidspartners een convenant getekend. Hiermee werd VIOS Parkstad een feit. Met dit convenant gingen de partijen afspraken aan om veiligheid op scholen binnen het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs te waarborgen. Gezien de toename en de ernst van de problematiek heeft de stuurgroep VIOS Parkstad en de lokale driehoek Parkstad (bestaande uit OM, politie en burgemees-ters) eind 2023 besloten dat een versteviging, doorontwikkeling en betere borging van de samenwerking noodzakelijk is. Om dit te realiseren zijn middelen beschikbaar gekomen vanuit de regiodeal Parkstad en is er vandaag een nieuw convenant getekend.

Burgemeester Roel Wever, bestuurlijke kartrekker van de samenwerking: 

Wat onze aanpak in Parkstad landelijk uniek, maar ook uitdagend maakt, is dat de samenwerking gemeentegrenzen overstijgt. We richten ons daarbij op een integrale aanpak, waarbij we niet alleen oog hebben voor preventie, maar ook voor het bieden van perspectief en het stellen van duidelijke grenzen wanneer nodig. Leren en ontwikkelen vormen de basis voor een goede toekomst. Een veilige omgeving om dat te doen is essentieel en zou vanzelfsprekend moeten zijn. Deze omgeving kunnen we alleen realiseren door samen te werken.”

Concrete acties 

In aanloop naar het nieuwe convenant hebben er ook andere acties plaatsgevonden om de samenwerking te intensiveren. Zo is er een regisseur VIOS Parkstad aangesteld om de netwerksa-menwerking te verstevigen, een gezamenlijke aanpak te realiseren en kennis te delen. Bovendien kunnen scholen sinds kort in een wekelijks online spreekuur zorgen of signalen bespreken. Deze signalen zijn tevens een bron van informatie over huidige trends en ontwikkelingen in de regio. Zo kan kennisdeling worden afgestemd op de behoefte van de scholen. Samen met de politie is bijvoorbeeld een handelingskader ontwikkeld en er worden bijeenkomsten georganiseerd over gegevensdeling tussen scholen en externe partners bij veiligheidskwesties. Binnenkort verschijnt een jaarplan waarin concrete acties worden uitgewerkt vanuit de drie pijlers: preventie, perspectief en repressie.