Sluiting panden op basis van de Opiumwet

Niemand woont graag naast een drugspand. Wij hopen dat u samen met ons bijdraagt aan een veilige en leefbare woonomgeving!

De productie en distributie van drugs vormen een probleem in onze regio en in onze gemeente. Wij constateren zeer regelmatig dat er in panden drugs worden geproduceerd of dat er drugshandel plaatsvindt. Hennepkwekerijen of drugslabs in woningen of bedrijfspanden zijn brandgevaarlijk. Woningen van waaruit in soft- of harddrugs wordt gehandeld hebben vaak aanloop van personen uit het criminele milieu. Deze zaken hebben een slechte invloed op het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van een drugspand, maar ook in de gemeente als geheel. Niemand woont graag naast een drugspand.  

Damoclesbeleid gemeente Simpelveld

De burgemeester heeft de bevoegdheid om deze panden te sluiten om deze panden uit het criminele milieu te halen. De Opiumwet  geeft deze bevoegdheid aan de burgemeester. Hoe de burgemeester deze bevoegdheid uitoefent staat in het Damoclesbeleid van de gemeente Simpelveld. 


Wij vinden het belangrijk om de drugscriminaliteit te verminderen, de leefbaarheid in de gemeente te beschermen en om de veiligheid te waarborgen. Dat betekent dat een locatie - een woning, een ander pand zoals een bedrijfspand of zelfs een perceel grond - meestal altijd wordt gesloten voor een bepaalde duur als er een overtreding van de Opiumwet wordt vastgesteld.

Om welke overtredingen gaat het dan?

Zo’n overtreding kan bijvoorbeeld bestaan uit de aanwezigheid van een hennepkwekerij, van een handelshoeveelheid soft- of harddrugs, van een drugslab, maar ook de aanwezigheid van spullen om bijvoorbeeld een hennepkwekerij of een drugslab op te zetten.

Belangrijke signaalfunctie

De sluiting van een pand gebeurt door het pand onbetreedbaar te maken, door sloten van deuren te vervangen. Ook wordt een aanhangbord aan de gevel bevestigd en verzegelen wij toegangen. Het verbreken van een verzegeling is een misdrijf. 


Dit alles heeft als doel om de overtreding te beëindigen en om herhaling ervan te voorkomen, maar net zo belangrijk is het wegnemen van de bekendheid van het pand uit het criminele milieu. Aan de klanten en de leveranciers van de drugsdealer die handelt vanuit zijn woning, wordt duidelijk gemaakt dat het pand daar niet meer voor gebruikt wordt. Van een sluiting gaat ook een belangrijke signaalfunctie uit. Het criminele milieu - maar ook omwonenden van een drugspand - zien dat illegale productie en verstrekking van drugs niet getolereerd wordt en dat daartegen wordt opgetreden.

Zijn er bijzonder omstandigheden? 

Een overtreding van de Opiumwet staat gelijk staat aan een sluiting van het pand. Dat vloeit voort uit het Damoclesbeleid. Er kan echter sprake zijn van een noodzaak om af te wijken van dit beleid. Als de burgemeester het voornemen heeft om tot een sluiting van een pand over te gaan, dan gaat daar een grondige belangenafweging aan vooraf. Een sluiting moet namelijk evenredig zijn en dat is sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Vragen die daarbij spelen zijn: welke drugs zijn er aangetroffen, soft- en/of harddrugs? Hoeveel drugs zijn er aangetroffen? Is dat een handelshoeveelheid? Is er sprake van handel in of vanuit een pand? Gaat het om een woning of een bedrijfspand? Wonen er minderjarigen in de woning? Is er sprake van een gezondheidstoestand van (een van) de bewoners die een sluiting in de weg staat? Heeft er al eerder een overtreding van de Opiumwet plaatsgevonden? Al deze omstandigheden worden in onderlinge samenhang gewogen voordat besloten wordt tot sluiting over te gaan.

Blijf melden!

Zoals gezegd is het belangrijk om op te treden tegen overtredingen van de Opiumwet. Dat is in het belang van iedere inwoner van onze gemeente. Wij zijn daarvan voor een belangrijk deel afhankelijk van meldingen van u. Als u weet dat er in of vanuit een pand bijvoorbeeld drugshandel plaatsvindt of dat er bijvoorbeeld een hennepkwekerij aanwezig is, dan kunt u dat melden bij de gemeente of bij de politie. U kunt dat ook geheel anoniem doen bij de onafhankelijke stichting Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800 7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl. De ontvangen melding wordt doorgestuurd naar de politie of de gemeente, maar alleen als de anonimiteit van de melder volledig gewaarborgd is. Op basis daarvan kunnen de politie en de gemeente indien nodig handelen, zonder bekend te worden met de identiteit van de melder.