Stop Diefstal-campagne van start in gemeente Simpelveld

Dit is een oud bericht.

De nieuwe Stop Diefstal-campagne voor de agrarische sector in de gemeente Simpelveld is van start gegaan.

Afbeelding van Wendy Kicken, Thijs Rompelberg en Susanne Scheepers

 LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg en burgemeester Susanne Scheepers van de gemeente Simpelveld gaven maandag 22 april samen het startsein. De aftrap vond plaats bij LLTB-lid en pluimveehoudster Wendy Kicken in Bocholtz.

De diefstal van GPS-apparatuur in de agrarische sector is al lange tijd een groot probleem. De apparatuur is duur en wordt veel gebruikt door agrarische ondernemers. Het is ook een heel gewilde buit voor criminelen. De apparatuur verdwijnt vliegensvlug de grens over en de ondernemers blijven met een grote kostenpost achter. Denk daarbij aan braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur zelf.

Registreer, markeer, demonteer en signaleer

Met de campagne Stop Diefstal brengen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), brancheorganisatie Cumela, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en Oost-Nederland en de landelijke politie vier stappen onder de aandacht om GPS-diefstallen zoveel mogelijk te voorkomen: registreer, markeer, demonteer en signaleer.

De partners roepen agrarische ondernemers op om hun GPS-apparatuur te registreren, markeren en demonteren. Geregistreerde en gemarkeerde apparatuur is immers lastiger te transporteren en verhandelen, en daardoor onaantrekkelijk voor criminelen. Daarnaast vragen de partners de ondernemers om verdachte situaties te signaleren en te melden bij de politie.

“Als LLTB pleiten we daarnaast voor een vijfde stap”, aldus LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, tevens portefeuillehouder Veiligheid en lid van PVO Limburg. “Vergeet geen aangifte te doen. Want zonder aangifte kan de politie niets.”

Aantal GPS-diefstallen neemt toe

De succesvolle anti-diefstalcampagne loopt al enkele jaren op landelijk niveau. Nu focust de campagne zich ook op regio’s en gemeenten in Nederland, waaronder dus de gemeente Simpelveld. Het aantal GPS-diefstallen neemt namelijk niet alleen landelijk, maar ook in Limburg, momenteel weer toe. Dat concludeert de LLTB uit signalen van leden.

“Deze signalen nemen in aantallen toe”, vertelt Rompelberg. “Registreren en markeren is een adequaat middel om gestolen spullen terug te vinden, zoals recent ook is gebeurd in Oost-Europa, waar een partij GPS-apparatuur teruggevonden is, afkomstig uit Nederland. Zorg dus dat de politie de serienummers heeft van de apparatuur.”

Burgemeester Susanne Scheepers: “De landelijke anti-diefstalcampagne is een succes. Door ons samen met LLTB en de aangesloten partners te focussen op regionale voorlichting en preventie, hopen wij dat we dat succes kunnen voortzetten. Als wij daar als gemeente aan kunnen bijdragen, zullen wij dat zeker doen!”, aldus Scheepers.

Succes van campagne Stop Diefstal

Cumela startte in 2021, samen met de LLTB en PVO-Limburg, de eerste Stop Diefstal-campagne om het oplopende aantal diefstallen van GPS-apparatuur een halt toe te roepen. Vorig jaar meldden ruim 500 bedrijven zich bij Cumela voor een markeerset. Er werden 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur verminderde met 45 procent ten opzichte van de periode daarvoor.

Markeerset voor agrarische ondernemers

Leden van de LLTB kunnen het pakket gratis aanvragen via info@pvo-limburg.nl. Niet-leden betalen € 37,15 excl. btw via www.samentegendiefstal.nl. Het pakket bestaat uit twintig gepersonaliseerde permanente labels, tien raamstickers, lijm, een ontvettingsdoekje, schuurpapier, vinyl handschoentjes, een montagehandleiding en een stappenplan.