Vragen en antwoorden over tijdelijke opvang

Deze vragen en antwoorden over de Tijdelijke Gemeentelijke opvang worden regelmatig vernieuwd  

Wat is een gemeentelijke opvang zoals die in Simpelveld komt?

Het aantal asielzoekers dat zich op dit moment bij de aanmeldcentra meldt, is groter dan in deze centra opgevangen kan worden. De huidige woningmarkt maakt daarnaast dat op veel plekken statushouders langer moeten wachten op een woning in de gekoppelde gemeente. Hierdoor is er sprake van een beperkte en vertraagde doorstroom in de aanmeldcentra en AZC’s, waardoor de reguliere opvangplekken vol zitten. Daarom worden groepen asielzoekers voor een korte duur, in afwachting van de asielprocedure, elders in het land ondergebracht. We noemen dit noodopvang. Deze tijdelijke locaties kunnen worden gezien als een ‘wachtkamer’ voor de asielzoekerscentra in ons land.

Veel vluchtelingen/asielzoekers melden zich bij de aanmeldcentra, zoals Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt asielzoekers vervolgens onderdak in een asielzoekerscentrum (azc). Tijdens de asielprocedure zitten asielzoekers in verschillende soorten locaties. Na de procedure blijven de asielzoekers (zij die definitief hier mogen blijven en dus een definitieve status krijgen worden nu statushouders) in die locatie totdat ze een woning krijgen in een gemeente.
Als u hierover meer wilt weten, verwijzen wij u naar de website van het COA.
 

Wat zijn de verschillen tussen asielzoekers, vluchtelingen en migranten?

Een vluchteling is iemand die zijn land tijdelijk ontvlucht omdat het daar voor hem/haar niet veilig is. Dat zijn mensen die ook echt gevaar lopen in hun land van herkomst. Een vluchteling kan een asielzoeker worden op het moment dat hij/zij vraagt om in een veilig land te mogen blijven omdat hij of zij aangeeft in het land van herkomst onveilig te zijn.
Het grote verschil met een migrant is juist dat gevaar. Een migrant is iemand die hier naartoe reist vanwege familie of economische redenen. Hij of zij loopt in principe geen gevaar.
Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.
 

Wie komen er naar de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang in Simpelveld?

Er komen asielzoekers naar de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang in Simpelveld. Dit zijn nadrukkelijk geen vluchtelingen uit bijvoorbeeld Oekraïne of ‘veilige landen’. Deze mensen wachten op een besluit van de IND inzake hun asielaanvraag in Nederland.

Waarom heeft gemeente Simpelveld gekozen voor 300 asielzoekers en niet voor 55 zoals eerder gecommuniceerd?

Er is gekozen voor een opvang voor 300 mensen omdat bij deze omvang alle sociale voorzieningen/ dagbesteding (behalve werk) op het terrein van de opvang georganiseerd kunnen worden. Dit betekent dat er geen extra druk op de gemeentelijke voorzieningen en huisartsen komt. Daarnaast kan bij een omvang van 300 personen ook 24 uur per dag beveiliging (zowel fysiek als via camera's) geregeld worden. De opvang in Voerendaal is van dezelfde orde en omvang.

De (tijdelijke) huisvesting van asielzoekers is in principe een regionale opgave waar de regio Zuid-Limburg ook aan dien te voldoen. Het eerder gecommuniceerde aantal van 55 asielzoekers voor gemeente Simpelveld vanuit de Spreidingswet< is een indicatief aantal waarbij gekeken is naar de omvang van de gemeente afgezet tegen de totale opgave voor Zuid-Limburg. We zijn dus met heel Zuid-Limburg verantwoordelijk voor de opgave die aan onze regio is toebedeeld. Dit betekent dat de ene gemeente iets meer aan opvang voor Oekraïners doet, een andere gemeente aan een doorstroomlocatie voor statushouders en weer een andere gemeente (in dit geval wij) aan de huisvesting van statushouders.  

Indien we zouden kiezen voor het huisvesten van asielzoekers (wat wettelijk wordt voorgeschreven in de Spreidingswet) gerelateerd aan het indicatieve aantal van 55 personen, dan kan dit niet in een centrale opvang geregeld worden (met 24 uur beveiliging). Dan worden de mensen verspreid over de hele gemeente gehuisvest, waardoor wij geen toezicht meer hebben wat er gebeurt. Wij willen graag de regie in eigen handen houden en voor de veiligheid van zowel inwoners als bewoners zelf, daarom kiezen we voor een centrale plek en een omvang van 300 asielzoekers.  

Waarom wil de gemeente deze opvang inrichten?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft onvoldoende opvangplekken voor alle asielzoekers die naar Nederland komen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom alle Veiligheidsregio’s dringend verzocht om opvang voor asielzoekers mogelijk te maken.
De gemeente Simpelveld ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen in nood, die door oorlog of natuurramp op zoek zijn naar een tijdelijk, veilige woonplek, te helpen. De gemeente heeft daarom besloten om, onder regie van de Veiligheidsregio Zuid -Limburg, mee te werken aan het bieden van een tijdelijke oplossing in de vorm van een gemeentelijke opvang.
 

Waarom zijn inwoners niet vooraf gevraagd naar hun mening over deze Tijdelijke Gemeentelijke Opvang?

Er is gebrek aan opvangmogelijkheden. De maatschappelijke noodzaak is op dit moment zo hoog dat er geen mogelijkheid is voor volksraadplegingen. Het gaat hier om tijdelijke opvang van maximaal twee jaar voor maximaal 300 asielzoekers en daarin neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid.

Waarom is gekozen voor gemeente Simpelveld?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft niet genoeg opvangplekken voor alle asielzoekers die naar Nederland komen. Dit heeft te maken met het groeiend aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt. Daarnaast gaat een aantal bestaande noodopvanglocaties op korte termijn dicht. Dit heeft te maken met het aflopen van vergunningen of vooraf gestelde termijnen aan de opvang. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid vraagt daarom dringend aan alle veiligheidsregio’s om noodopvang voor asielzoekers mogelijk te maken. De veiligheidsregio heeft vervolgens aan verschillende gemeente een verzoek gedaan. Naast Simpelveld zorg(d)en ook de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Maastricht, Landgraaf, Kerkrade en Voerendaal op verzoek van de veiligheidsregio’s voor opvangplekken.

Waarom is gekozen voor deze locatie aan de Nijswillerweg

Gezien de urgente situatie en het dringende verzoek van het Rijk en Veiligheidsregio Zuid-Limburg is gezocht naar een locatie in onze gemeente die op korte termijn door de veiligheidsregio geschikt te maken is.
Het terrein ligt buiten de dorpskern en is qua afmeting geschikt voor noodopvang. Het biedt voldoende ruimte om er alle voorzieningen te realiseren voor de menselijke opvang van maximaal 300 asielzoekers, voor maximaal twee jaar. Daarnaast is het terrein goed af te bakenen.
 

Hoelang duurt de tijdelijke gemeentelijke opvang?

De opvang is tijdelijk. De opvang duurt maximaal twee jaar. De opvang is geopend vanaf 14 oktober 2024. De opvang sluit uiterlijk in oktober 2026. 

Hoe wordt de tijdelijke gemeentelijke opvang ingericht?

Op het terrein worden voor 300 mensen maximaal 75 woonunits en andere benodigde voorzieningen geplaatst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan douches en toiletvoorzieningen en voorzieningen om te eten en voor dagbesteding. De woonunits zijn voor maximaal 4 personen. De bezetting per unit is afhankelijk van de samenstelling van de bewoners (gezinnen, koppels en/of alleenreizende vrouwen en mannen). Voor de tijdelijke bewoners wordt een dagprogramma gemaakt.
Het volledige terrein wordt met hekken afgezet. Bij de ingang komt een unit waar iedereen die het terrein op gaat of verlaat wordt geregistreerd. Op die manier is altijd duidelijk wie zich op het terrein bevindt. Het hele terrein wordt van bewakingscamera’s voorzien. Ook is er 24 uur per dag professionele begeleiding, toezicht en beveiliging aanwezig.
 

Hoe gaat de opvang in z’n werk?

Tal van mensen en instanties spannen zich in om deze opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. De beheerder van het terrein (IMA- Tribe Security) is een professionele organisatie, die veel ervaring heeft met opvang van asielzoekers. Zij zorgen niet alleen voor de inrichting, het onderhoud en veiligheid, maar ook voor de dagbesteding en de maaltijden en verzorging van de tijdelijke bewoners.
De Veiligheidsregio coördineert alles wat met de opvang te maken heeft. Het COA, de gemeente, Stichting Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, politie en vele andere organisaties bieden ondersteuning.
Wanneer de asielzoekers arriveren, worden ze welkom geheten en direct op de hoogte gesteld van de huis- en gedragsregels (wat kunt u tijdens de opvang verwachten en wat verwachten wij van u als gast/asielzoeker, zowel binnen als buiten de opvanglocatie). De tijdelijke bewoners mogen de locatie overdag verlaten. Van 22:00 tot 7:00 uur zijn ze op het terrein. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bewoners die (vrijwilligers)werk doen en voor dit werk eerder moeten vertrekken of later 'thuis' komen. 
 

Kan de gemeente in de toekomst alsnog verplicht worden door de overheid om asielzoekers op te vangen?

Dat behoort tot de mogelijkheden. De Spreidingswet is nog niet ingetrokken. Daarmee kan het zijn dat de Rijksoverheid gemeenten gaat verplichten om opvang te organiseren. Gemeente Simpelveld sorteert hierop voor door deze opvang al te realiseren. 

Wat zijn ervaringen bij andere opvanglocaties?

Exploitatiebeheerder IMA heeft ruime ervaring in het beveiligen van grote events, maar ook het bouwen, inrichten en beheren van (nood)opvanglocaties.
Bij andere locaties waar IMA betrokken was, waaronder Landgraaf, Sittard-Geleen, Horst aan de Maas en Voerendaal, zijn geen incidenten gemeld.
Er zijn duidelijke huisregels en goede beveiliging op en rond het terrein.

Voorbeeld: 
De opvang in Horst aan de Maas lag te midden van een woonwijk. Aanvankelijk was hier weerstand die tijdens het verblijf omsloeg in de inzet van vrijwilligers en zelfs na afloop in protestacties van omwonenden toen de asielzoekers gingen verhuizen naar een andere tijdelijke opvanglocatie.  
 

Hoe wordt de omgeving van de locatie geïnformeerd?

Alle betrokkenen worden geïnformeerd over de komst van de tijdelijke gemeentelijke opvang via berichtgeving in d'r Troebadoer, deze website en huis aan huis brieven. Middelen die erop gericht zijn om ondernemers en inwoners in de omgeving van de locatie zorgvuldig te informeren en draagvlak te stimuleren. Dat doen we met oog en aandacht voor de brede belangen van de omgeving.
Er zijn twee bijeenkomsten georganiseerd om omwonenden uitleg te geven en hun vragen te beantwoorden, op woensdag 11 september en donderdag 12 september 2024. Op 2 september is er ook een informatiebijeenkomst geweest voor de raads- en commissieleden. 

Komt er ook een Open Dag?

Op zaterdag 12 oktober organiseert de beheerder van de locatie een Open Dag. Het tijdstip is nu nog niet bekend. De locatie staat dan nog leeg. Alle belangstellenden kunnen dan komen kijken hoe deze Tijdelijke Opvang er uit ziet.

Waarom zijn omwonenden niet eerder geïnformeerd?

De communicatie is verlopen volgens een strakke tijdsplanning, om betrokkenen zo snel mogelijk van informatie te voorzien. 

Op 27 augustus 2024 heeft het college van B&W unaniem besloten in te stemmen met verzoek van het Rijk om voor de periode van maximaal 24 maanden een locatie in de gemeente Simpelveld aan te wijzen voor de opvang van maximaal 300 asielzoekers. Als locatie is gekozen voor de Nijswillerweg.
Het besluit is daarna op 27 augustus gedeeld met het seniorenconvent (fractievoorzitters) en vervolgens met de raadsleden op 2 september tijdens een Raads Informatie Avond.
Via  de Troebadoer van 3 september, huis aan huis brieven en website zijn inwoners uitgenodigd voor twee informatiebijeenkomsten. Ook de pers is geïnformeerd. We hebben voor deze lijn gekozen om onze inwoners zo snel mogelijk na het besluit te informeren.
 

Waarom hebben omwonenden géén inspraak over de noodopvang?

We bevinden ons in een noodsituatie. De maatschappelijke noodzaak en urgentie zijn op dit moment zo hoog dat er geen mogelijkheid is voor volksraadplegingen. Het gaat hier om Tijdelijke Gemeentelijke Opvang van maximaal twee jaar voor maximaal 300 asielzoekers en daarin neemt de gemeente (het College B&W) haar verantwoordelijkheid.

Het College van burgemeester en wethouders (B&W) heeft dit besluit middels een gedoogbeschikking genomen. Deze gedoogbeschikking kunt u  tijdens openingsuren inzien bij de balie van het gemeentehuis.
 

Waar komen de mensen vandaan?

Wij weten niet hoe de groep die naar Simpelveld komt, is samengesteld en uit welke landen ze komen. Het COA bepaalt welke asielzoekers naar de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang in Simpelveld komen. Wij krijgen uiterlijk 24 uur van tevoren een overzicht van welke mensen er komen. De samenstelling verandert ook gedurende de 2 jaar dat de opvang geopend is, Asielzoekers verhuizen bijvoorbeeld naar een andere opvanglocatie. 
De tijdelijke opvang is niet bedoeld voor Oekraïense ontheemden of mensen uit ‘veilige landen’. 

 

Wat doen de asielzoekers de hele dag?

Onder leiding van de uitvoerende organisatie wordt er een dagprogramma op het terrein verzorgd. Vrijwilligers organiseren activiteiten en bezigheden voor de asielzoekers, denk aan taalles, sport of spelletjes. Voor kinderen wordt ook onderwijs verzorgd. Bewoners mogen overdag het terrein verlaten. 

Op het terrein gelden huisregels. Een van die regels is dat de tijdelijke bewoners tussen 22:00 in de avond en 7:00 uur in de ochtend verplicht op het terrein moeten zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als iemand (vrijwilligers)werk doet en daarvoor eerder naar het werk gaat of later 'thuis' komt. 
Op het terrein is goede wifi-verbinding. Voor veel bewoners is telefoon/internet vaak het enige contact met de achterblijvers in het land van herkomst. 


 

Wordt er school / onderwijs geregeld?

Voor de kinderen in de opvang wordt onderwijs verzorgd. Zodra bekend is om hoeveel leerplichtigen in welke leeftijdscategorie het gaat, wordt dit geregeld met betrokken partijen. Een van de betrokken partijen is schoolbestuur Movare. Samen met Movare kijken we hoe (taal)onderwijs georganiseerd kan worden. 
Voor volwassenen wordt er met vrijwilligers taalonderwijs georganiseerd. 

 

Hoe wordt met de asielzoekers gecommuniceerd?

Dat is afhankelijk van de taal die zij spreken. Veel asielzoekers spreken Engels. Daarnaast worden tolken ingezet om met hen te kunnen communiceren, zowel schriftelijk als mondeling.

 

Krijgen de asielzoekers zelf geld?

In de opvang krijgen de asielzoekers onderdak, te eten en ze kunnen zich wassen.
Van het COA krijgen ze een kleine weekvergoeding waar ze bijvoorbeeld verzorgingsproducten van kunnen kopen. Asielzoekers kunnen uiteraard wel geld en bezittingen hebben vanuit het land van herkomst.


 

Krijgen deze asielzoekers voorrang op de wachtlijst voor huurwoningen?

De asielzoekers die in Simpelveld worden opgevangen, verlaten onze gemeente over maximaal twee jaar weer. Dan stromen zij door naar een andere opvanglocatie in Nederland of naar een asielzoekerscentrum. Asielzoekers die uiteindelijk asiel (verblijfsvergunning) in Nederland krijgen, worden vergunninghouder/statushouder. Tot zij gaan wonen in de aan hen gekoppelde gemeente in Nederland, verblijven zij in een asielzoekerscentrum of opvang.



 

Inrichting TGO locatie

Op het terrein staan 75 woonunits voor maximaal 4 personen. In praktijk zijn veel woonunits niet maximaal gevuld, ivm gezinssamenstelling, man/vrouw verhouding etc.
In een woonunit staan 2 stapelbedden, een tafeltje en een stoel. De bewoners eten drie keer per dag in een gezamenlijke ruimte waar ze ook gedurende de dag kunnen verblijven. Sanitair (douches en toiletten) is in een aparte ruimte, niet in de woonunits zelf. Er is een buiten sportveld en een kleine binnenruimte om te bewegen.
De meeste mensen die asiel aanvragen in Nederland (ongeveer 85%) krijgen een verblijfsstatus en worden uiteindelijk inwoner van ons land. Het leren van de Nederlandse taal en de Nederlandse normen en waarden is dan ook belangrijk voor een goede integratie. Naast het aanbieden van Nederlandse taal maken de tijdelijke bewoners ook kennis met typisch Nederlandse gebruiken. In Nederland zijn we bijvoorbeeld gewend 2x per dag ‘koud’ te eten en 1x per dag, in de avond ‘warm’.
Ook is het terrein ingericht met Nederlandse elementen zoals huisnummerbordjes in een Delftsblauwe kleur, plantenbakken en Nederlandse straatnamen. De kinderen en jongeren gaan naar school en voor de volwassenen wordt dagbesteding in de vorm van taalles of sport verzorgd. 



 

Hoe zit het met de veiligheid rondom de opvanglocatie?

We hebben begrip voor het gevoel van onveiligheid dat heerst op het moment dat een grote groep vreemdelingen in Simpelveld komt wonen. 
De TGO locatie is 24/7 bereikbaar via IMA: 06-39546165. 
 

De tijdelijke bewoners van de opvanglocatie zijn mensen die hun thuisland ontvlucht zijn als gevolg van oorlog en geweld en op zoek zijn naar een veilige woonplek. Zij hebben als doel om een Nederlandse verblijfsvergunning of paspoort te krijgen. Zij hebben een persoonlijk belang om zich netjes te gedragen. Zo niet, dan brengen zij hun asielprocedure in gevaar. 
De gemeente heeft oog voor de veiligheid en neemt hiervoor maatregelen. Het hele terrein wordt omheind door hekken, zodat het enkel via de ingang aan de kant van de Nijswillerweg bereikbaar is. Hier wordt iedereen die het terrein betreedt of verlaat geregistreerd. 
Vanaf zonsondergang tot 22.00 uur is er beveiliging rondom de TGO; van 22.00 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends moeten de asielzoekers binnen de TGO aanwezig zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als een bewoner (vrijwilligers)werk doet hiervoor het terrein eerder moet verlaten of later 'thuis' komt. Op het terrein zelf zorgt de beheerder voor camerabewaking en de aanwezigheid van beveiligers.  
De gemeente heeft nauw contact met de politie. Ook is er toezicht op de brandveiligheid. Er zijn directe lijnen tussen de gemeente, politie (o.a. de wijkagent), de brandweer, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk CMWW. Bij spoed kunt u bellen met de politie, bereikbaar via 112. Bij minder spoed kunt u bellen met 0900- 8844.
Voor algemene zaken kunt u de TGO locatie bellen via IMA: 06-39546165  of de gemeente bellen via het algemene nummer: 045-5448383.



 

Wie heeft toegang tot de opvanglocatie?

Asielzoekers, medewerkers en vrijwilligers hebben met een persoonlijk pasje toegang tot de opvanglocatie. Er vindt toegangscontrole plaats.



 

Wordt geregistreerd wie op de opvanglocatie komt en deze verlaat?

De asielzoekers mogen het terrein verlaten. In de huisregels nemen wij richtlijnen op wanneer wij verwachten dat de mensen op het terrein moeten zijn. Ook gaan we registreren wie op het terrein is en wie daarbuiten is. Bezoekers worden niet zomaar toegelaten op het terrein. Op die manier hebben we te allen tijde zicht wie op het terrein is en wie niet. De beveiliging houdt dit in de gaten.




 

Hoe zorgt de gemeente er voor dat de asielzoekers zich netjes gedragen?

Wanneer de asielzoekers arriveren, worden ze welkom geheten en direct op de hoogte gesteld van de huis- en gedragsregels (wat kunnen ze van de gemeente verwachten en wat verwachten wij van hen als gast/ asielzoeker, zowel binnen als buiten de opvanglocatie).

De tijdelijke bewoners van de opvanglocatie zijn mensen hun thuisland ontvlucht als gevolg van oorlog en geweld en op zoek zijn naar een veilige woonplek. Zij hebben als doel om een Nederlandse verblijfsvergunning of paspoort te krijgen. Zij hebben een persoonlijk belang om zich netjes te gedragen. Zo niet, dan brengen zij hun asielprocedure in gevaar. 
Bij eerdere opvanglocaties zoals in Landgraaf en Sittard-Geleen en Voerendaal/Ubachsberg zijn geen incidenten gemeld.


 

Wat zijn de huisregels die gelden voor de asielzoekers?

De huisregels gaan over waarschuwen bij iets kleins tot hulp van de politie vragen, maar ook dat bewoners van 22:00 uur s' avonds tot 7:00 uur 's ochtends op het terrein moeten zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als een bewoner (vrijwilligers)werk doet en daarvoor eerder het terrein moet verlaten of later 'thuis' komt.  Bij de ingang van de crisisnoodopvang staat een groot bord met daarop de huisregels.



 

Wat gebeurt er als asielzoekers zich niet aan deze huisregels houden?

De huisregels worden bij start van de crisisnoodopvang doorgenomen (inclusief vertaling) met elke opgevangen asielzoeker. Zij moeten deze afspraken ondertekenen. Houden mensen zich niet aan de afspraken, dan kan hen de toegang tot de opvang in Simpelveld worden geweigerd. Deze mensen worden teruggestuurd naar het COA. De huisregels gaan over waarschuwen bij iets kleins tot hulp van de politie vragen. Meer informatie hierover kunt u ook krijgen bij IMA: tgosimpelveld@imaprojects.nl of bel 06-39546165. 




 

Veiligheid van de tijdelijke bewoners

De TGO locatie aan Nijswillerweg wordt voorzien van camerabewaking. De camera’s staan gericht op de locatie en niet op de openbare weg. De camerabewaking is primair bedoeld voor de veiligheid van de bewoners op de locatie. Alle bewoners hebben een persoonlijke digitale toegangspas op naam en voorzien van pasfoto, waarmee zij zich moeten legitimeren en registreren als zij het terrein op komen en het terrein verlaten. Het terrein is voorzien van een omheining en een elektrisch hek/ poort. Dit ter bescherming en veiligheid van de bewoners. Met name ook omdat er kleine kinderen rondlopen en het terrein aan een drukke weg ligt.




 

Gaat het de gemeente geld kosten?

Nee, alle kosten die gemaakt worden, worden integraal vergoed vanuit de rijksoverheid.




 

Krijgen de asielzoekers leefgeld?

De asielzoekers ontvangen een klein bedrag per week. Dit betaalt het COA. Daarnaast worden zij in de basisbehoeften voorzien. Denk daarbij aan: een bed, douches, toiletten en maaltijden. Dit alles alleen binnen de noodopvang.





 

Zijn de asielzoekers medisch gescreend voordat ze komen?

De asielzoekers worden gescreend: bij medische problemen zijn zij bij een arts geweest. Hierbij werken wij nauw samen met GZA, een zelfstandige zorgorganisatie die de zorg regelt voor o.a. asielzoekers en vluchtelingen.
Om de lokale gezondheidsdiensten niet extra te belasten, is er op het terrein dagelijks een basisarts aanwezig. 




 

Wat is de rol van de GGD bij de opvang van vluchtelingen?

Medewerkers van de GGD hebben regelmatig contact met de locatiehoofden van iedere opvanglocatie in de regio. Regelmatig bezoeken ze de locaties. Bijvoorbeeld als medewerkers of vrijwilligers op locatie vragen hebben of zich zorgen maken over besmettelijke ziekten. Of als er zich een besmettelijke ziekte voordoet.
Daarnaast bezoeken GGD-medewerkers de locaties ook om gericht advies te geven over hygiënemaatregelen. Dit doen ze in ieder geval vlak voor of vlak na de opening van de locatie en ook als de gemeente behoefte heeft aan nog meer advies. Hiermee houden we de kans op besmettelijke ziekten zo klein mogelijk.





 

Wat kan ik doen om te helpen en waar kan ik me melden?

Wat fijn dat u wilt helpen! Wij horen het graag als u zich op de een of andere manier wilt inzetten. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger, neem dan via de mail (dagbestedingsimpelveld@imaprojects.nl) of telefonisch (06 39546172) contact op met IMA Projects.

Donaties: welke spullen zijn er nodig?

We hebben al diverse vragen gekregen van inwoners die spullen willen doneren voor de mensen die in de tijdelijke Gemeentelijke Opvang aan de Nijswillerweg verblijven. Fijn dat u wilt helpen, dat is hartverwarmend! Op dit moment is er vooral behoefte aan kleding en fietsen.

We zijn op zoek naar de volgende kleding*:

  • Winterkleding voor kinderen (warme kleding voor de koudere maanden)
  • Winterkleding voor heren (warme kleding voor de koudere maanden)
  • Schoenen (winter- en sportschoenen, geen hakken!)
  • Sportkleding en voetbalschoenen 
  • Regenkleding

* We zullen de behoefte aan donaties aanpassen en communiceren, dus houd onze website in de gaten voor updates.

U kunt de kleding elke maandagavond tussen 19:00 en 21:00 uur afgeven bij Op de Boor, (Wilhelminastraat 19 in Bocholtz), bij José en Daggi. Graag alleen schone en nette kleding inleveren.


Fietsen voor kinderen en voor volwassenen zijn zeer welkom. Maak een afspraak via dagbestedingsimpelveld@imaprojects.nl om uw fiets in te leveren bij de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang in Simpelveld. 

Waar kan ik de livestream volgen?

Via deze link is de livestream te volgen. U kunt tijdens de livestream geen vragen stellen. U kunt uw vragen wel achteraf mailen naar TGO@simpelveld.nl.






 

Hoe is de zorg geregeld? Is er geen extra druk op onze zorg?

De Tijdelijke Gemeentelijke Opvang beschikt over een eigen arts van de GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers) die de dagelijkse zorg voor de asielzoekers heeft. Deze arts is minimaal 3 dagen per week aanwezig op de locatie. Is er sprake van een spoedgeval buiten deze vaste dagen, dan wordt in overleg met de GZA-arts bekeken of er een lokale huisarts (of buiten de reguliere uren de huisartsenpost) betrokken wordt, of doorverwezen wordt naar de Spoedeisende Hulp. 

Wat is het adres van de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang?

Het  adres van de locatie van de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang is

Nijswillerweg 10
6369 VC
Simpelveld