Wat te doen als u het niet eens bent met de WOZ-waarde van uw huis

Dit is een oud bericht.

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen.

afbeelding woning

Hierop staat ook de WOZ-waarde van uw woning. BsGW bepaalt die waarde ieder jaar in opdracht van de gemeente. Heeft u vragen of opmerkingen over de WOZ-waarde? Bel dan eerst even met BsGW. Dat bespaart een hoop papierwerk. Met één telefoontje naar BsGW krijgt u meteen meer duidelijkheid.  En moet de WOZ-waarde worden aangepast, dan wordt dat direct geregeld. Ga met vragen dus rechtstreeks naar BsGW. BsGW is telefonisch bereikbaar via 088 8420420 of ga naar de website www.bsgw.nl.

Gedurende de eerste weken nadat u de aanslag heeft ontvangen, zit een team van taxateurs klaar om u te helpen. Zij kunnen vaak onmiddellijk antwoord geven en zaken direct oplossen, zodat u wellicht geen schriftelijk bezwaar meer hoeft in te dienen. Deze hulp is gratis. Wilt u desondanks bezwaar maken, doe dit dan binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Dit kunt u ook via uw persoonlijke pagina ‘mijn BsGW’ doen.

Door de marktontwikkeling in 2021 (de periode tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021) stijgt de WOZ-waarde van een woning in Limburg op het aanslagbiljet 2023 gemiddeld met 20%. Er is heel wat te doen om de WOZ-waarde. En dat is logisch want deze is van invloed op onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelasting, de waterschapsheffing en het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting. De hoogte van uw WOZ-waarde kan soms zelfs van invloed zijn op de hoogte van uw hypotheekrente. Daarom wilt u zeker weten dat de WOZ-waarde klopt. We leggen u uit welke stappen u kunt nemen als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde.

Hulp via een extern bureau kost de gemeenschap veel geld

Particuliere bureaus werken vaak op basis van no cure no pay (de zogenaamde NCNP-bedrijven). Zij adverteren in deze periode actief en roepen huiseigenaren op om via hun bureau bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Zij zeggen dit gratis te doen. Op zich klopt dat, maar indirect betaalt u toch de rekening. Dat zit zo. 
Deze bedrijven krijgen bij honorering van het bezwaar hun proceskosten vergoed. Door zoveel mogelijk bezwaren in te dienen, ongeacht de slagingskans, worden BsGW en deelnemende partners op kosten gejaagd. Deze kosten worden uiteindelijk door u, als inwoner, betaald. Vorig jaar ging het om ruim 2 miljoen euro! Uit berekeningen blijkt vaak dat het voordeel voor u slechts enkele tientjes bedraagt, terwijl deze bureaus wel zo maar een paar honderd euro kunnen opstrijken aan proceskostenvergoedingen. 
 

Voorkom onnodige kosten

Proceskosten worden vermeden als u rechtstreeks belt met BsGW. Bezwaar indienen is dan vaak niet meer nodig. Dat bespaart u veel tijd en voorkomt onnodige kosten. Onderzoek toont overigens aan dat bezwaar indienen via een NCNP-bedrijf geen grotere kans op succes heeft. Uit statistieken van BsGW blijk namelijk dat het percentage gehonoreerde bezwaren ingediend via een NCNP-bedrijf, zelfs aantoonbaar lager is dan bij bezwaren die rechtstreeks bij BsGW worden ingediend. Daarom doen wij een beroep op u om, als u het niet eens bent met uw WOZ-waarde, zelf rechtstreeks contact op te nemen met de BsGW.

Burgemeester Dion Schneider legt in deze video uit wat u kunt doen bij vragen over de WOZ-waarde