Wethouder Hub Hodinius blikt terug op een geslaagd Archeofestival Sempervivetum!

Met trots kijk ik terug op het 2e Archeofestival Sempervivetum. 

Het festival dat in 2022 in zijn nieuwe opzet voor de eerste keer werd georganiseerd, heeft z’n verwachting ook dit jaar volledig waargemaakt. Met bijna 1000 bezoekers mogen we zeker spreken van een succes.

Bocholtz, een prachtig landelijk dorp omsloten door akkers, herbergt veel unieke Romeinse schatten. Het is een ware archeologische hotspot. Even verderop, bij het buurtschap Vlengendaal, lagen vier Romeinse Villae. Hier zijn zoveel vondsten gedaan, dat dit gebied nu de Romeinse Vallei heet. Deze vondsten zijn de basis voor het Archeofestival Sempervivetum. In geuren en kleuren werden tijdens de theatertour de verhalen verteld over de hier gevonden vondsten. Voor de mensen die er niet bij waren, vertel ik graag over de unieke vondsten die in dit gebied gedaan zijn. Want de rijke geschiedenis moet verteld worden, de verhalen moeten blijven leven!

Wat is hier allemaal gevonden

Villa Vlengendaal, de best onderzochte villa in de Romeinse Vallei, was een typische Villa rustica, een Romeins boerenbedrijf. Een typische, luxe uitgeruste villa: mozaïekvloeren, met marmer beklede wanden, fresco’s en vloerverwarming. Er was een badgelegenheid met wel zes verschillende vertrekken.

Een scene met acteurs en publiek tijdens het Archeofestival

Villa Vlengendaal was niet de enige villa in de Romeinse Vallei. Zover we weten, lagen er nog drie andere villa’s in de buurt. Bijzonder was in 2003 de vondst van een puntgave askist, nog compleet met alle grafgiften, onderaan de helling van Villa Vlengendaal. De askist van ‘de Heer van Bocholtz’ staat nu in de centrale ruimte van Hoeve Overhuizen.

Eerder in 1983 werd in de Romeinse Vallei, bij Villa Dellender-Butterweide, ook al een enorme muntschat van wel 700 Romeinse munten gevonden. De oudste munt dateert uit 70 na Christus en de jongste uit 257 na Christus.

De meest opzienbarende en bekendste vondst werd echter in 1930 in de kern Simpelveld gedaan. Daar werd destijds met het opgraven van een unieke ‘sarcofaag’ één van de belangrijkste archeologische vondsten van Nederland gedaan. In deze kist lagen de asresten van een vrouw: ‘de Dame van Simpelveld’. Het bijzondere en unieke van deze askist is dat ze aan de binnenkant met fraai beeldhouw werk is versierd. Een kopie van de ‘sarcofaag’ van ‘de Dame van Simpelveld’ staat eveneens in de centrale ruimte van Hoeve Overhuizen. De originele ‘sarcofaag’ kan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden worden bezichtigd.

‘Het festival is een cultuur-historische parel die gemeente Simpelveld op de kaart zet en onze inspanningen om ons cultureel en toeristisch te profileren met verve uitdraagt.’


Tot slot wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om een woord van dank aan de organisatie van het festival, Marc Charlier, Marc Hermans, Puk Lataster en de regisseur Mike Severens uit te spreken en natuurlijk vergeet ik daarbij niet de 24 acteurs en de andere vrijwilligers, die zich onbaatzuchtig hebben ingezet om dit festival te laten slagen. En natuurlijk een dankjewel aan directie en medewerkers van Meander, voor hun hulp en medewerking bij Hoeve Overhuizen
 

Twee vrouwelijke acteurs in een scene tijdens het Archeofestival