Granaatinslagen Simpelveld

Geboren 5 september 1904 te Simpelveld, woonachtig in Kerkrade, maar als evacué teruggekeerd in Simpelveld, waar hij op 21 september 1944 door een granaatscherf overleed. 

Nadat op 18 september bij beschietingen van Simpelveld al drie slachtoffers gevallen waren, viel er drie dagen later nog een ander burgerslachtoffer. Dit was Antoon Gülikers, geboren 5 september 1904 te Simpelveld. Hij was werkzaam bij de spoorwegen en fungeerde als blokwachter bij de spoorwegovergang in Kerkrade-centrum, waar hij de spoorbomen bediende. Antoon woonde met zijn echtgenote Maria Elisabeth Ramaekers aan de Industriestraat in Spekholzerheide. 

Door de ligging van het front moesten Kerkrade en Spekholzerheide in 1944 geëvacueerd worden. Het echtpaar Gülikers had zijn toevlucht gezocht bij een zus en zwager van Antoon in de Panneslagerstraat in Simpelveld. Bij het granaatvuur dat Simpelveld trof, moet hij geraakt zijn door een kleine scherf, die hem achter het oor zou treffen. Zijn nichtje werd eveneens getroffen en raakte gewond. De veertigjarige Antoon Gülikers zou acuut overleden zijn aan die verwonding. Dat was op 21 september om 12.30 uur. 

Mogelijk maakte Antoon deel uit van een groot aantal mensen, onder wie veel evacués (Simpelveld had er drieduizend opgevangen), die bij het zusterklooster om eten kwamen vragen. Ondanks het dreigend granaatvuur was er die dag toch weer een massale vraag om eten. De mensen kregen er melk en brood. ’s Middags sloeg er een granaat in voor de school, waarna de mensen huilend en schreeuwend toegang kregen tot het gebouw. De rector haastte zich met de H. Olie naar de school om er de laatste sacramenten toe te dienen. Er waren circa 45 gewonden, een vrouw stierf aan hartverlamming, een man was direct dood. Mogelijk was dit Gülikers. 

Door de Spoorwegen werd voor zijn werknemer een gedenkplaquette vervaardigd, die aanvankelijk in het station van Spekholzerheide hing maar verhuisd is naar de stationshal van Heerlen.