Diverse overlijdensoorzaken (V2-bom, shellshock, grensincident)

Gerard Lemmen

Geboren op 20 november 1926 in Bocholtz. Zijn vader had zich vanuit Helden in Bocholtz gevestigd waar hij huwde en een nieuw gezin stichtte met Gerard (Sjraar) Lemmen als een van  de vier zonen. 

Eind jaren dertig verhuisde de familie naar Tegelen. Gerard vond er een hechte vriendenkring, bestaande uit vijf boezemvrienden. Zo goed en zo kwaad als het ging volgde Gerard tijdens de Duitse bezetting zijn opleiding tot bankwerker en ging aan de slag in een machinefabriek. Gezien hun leeftijd van 17 à 18 jaar werd het vijftal vrienden gevorderd voor de Duitse arbeidsdienst. Het hele kwintet besloot daar geen gevolg aan te geven en onder te duiken. Ze deden dat vooral bij onraad op bepaalde plekken. Hierin kwam verandering toen het front van de bevrijding naderde. Echter de geallieerde opmars stokte na de bevrijding van Zuid-Limburg en een groot deel van het midden van de provincie, maar dan oostelijk van de Maas die grensrivier werd. In die situatie kreeg Tegelen heel wat granaatbeschietingen te verwerken. Het vijftal besloot daarop in november 1944 om met een roeiboot ’s nachts de Maas over te steken, tussen de fronten door. Wonderwel bereikten ze een Brits legerkamp. De dadendrang van de vijf jongemannen reikte zo ver dat ze bij wilden dragen aan de bevrijding van het vaderland. Ze namen dienst in het leger en kregen alvast hun uniformen. Voor hun opleiding moesten ze naar Engeland, een reis die via de bevrijde haven van Antwerpen verliep. Ze reisden er naartoe en in afwachting van de overtocht besloten ze nog een film te gaan kijken in de bioscoop. 

In die tijd werd Antwerpen als belangrijkste noordelijke haven in handen van de geallieerden door de Duitsers intensief bestookt met lange-afstandsbommen V1 en V2 (Vergeltungswaffe). Op het moment dat de vijf Tegelse jongens de bioscoopfilm bekeken, werd de Cinema Rex getroffen door een V2-bom die desastreuze gevolgen zou hebben. Door de bioscoopbom kwamen 567 mensen om het leven, van wie 296 geallieerde militairen. Op die beruchte 16 december 1944 overleden ook alle vijf de Tegelse vrienden, onder wie Gerard Lemmen in Antwerpen. Hun stoffelijke overschotten werden op het ereveld Loenen begraven.