Jozef Luja (21)
Overleden in concentratiekampen
Geboren 27 januari 1924 in Simpelveld.
De familie had een bakkersbedrijf op de Huls. Zijn ouders Leo en Helena Luja-Meertens begonnen in Welten een bakkerszaak waar Jozef als bakkersknecht aan de slag ging. Hij haalde in 1941 zijn middenstandsdiploma.
Gedurende de bezetting verlangden de Duitsers steeds meer arbeidskrachten om in de Duitse industrieën te werken. NSB’ers en anderen letten erop of hieraan gevolg werd gegeven. Op grond hiervan zou Weltenaar Leo Vinken verraden zijn en mogelijk Jozef Luja evenzo. Ze zouden zich in het openbaar kritisch over de Duitse bezetter hebben uitgelaten en gewaarschuwd zijn om toch vooral onder te duiken teneinde arrestatie te voorkomen. Hoe dan ook, Vinken en Luja werden op 20 augustus 1944 uit hun woning gehaald en om zes uur ’s morgens in een politiecel ingesloten. Ze werden een dag later overgebracht naar het doorvoerkamp Amersfoort.
Net als Vinken werd Luja begin september overgeplaatst naar het concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg. Hier moest in tal van buitenkampen zware dwangarbeid verricht worden. Luja verbleef daarna volgens de administratie in het concentratiekamp te Husum, opnieuw in Neuengamme en vervolgens in Sandbostel. Aanvang april 1945 werd het concentratiekamp Neuengamme ontruimd in verband met het oprukkende geallieerde leger. De gevangenen werden opgejaagd in kilometerslange tochten van het ene naar het andere kamp. Alleen doden bleven achter.
Uitgemergeld en onmenselijk behandeld, belandden grote groepen in het concentratiekamp Sandbostel, waar velen aan uitputting stierven. Jozef Luja zou op Paaszondag 1 april 1945 overleden zijn in het buitenkamp Cloppenburg van Neuengamme. Een officiële vermelding of sterfoorkonde ontbreken evenwel. De Britse autoriteiten van de onder hun verantwoordelijkheid vallende Duitse bezettingszone deden in 1949 nog veel speurwerk, maar wisten noch zijn overlijden noch (het lijk van) Jozef Luja te traceren.