Verzetsstrijders

Sjeng Coenen (29)

Geboren 10 januari 1915 in Simpelveld. Op 5/6 september 1944 door de Duitsers op de Cauberg in Valkenburg gefusilleerd.

Sjeng Coenen is uitgegroeid tot Simpelvelds bekendste verzetsstrijder. Zijn vader, koster Nicola Coenen, had een drukkerij aan de Kloosterstraat, waarin ook zoon Sjeng werkzaam was. Deze was al vrij vroeg actief in het verzet. Hij verspreidde illegale kranten, hielp vooral op grote schaal mensen onderduiken, zorgde dat gestrande geallieerde piloten een onderdak kregen en bekommerde zich ook om de voedselvoorziening voor die extra monden die gevoed moesten worden. Er werden contacten met tal van onderduikadressen in de omgeving onderhouden. In de drukkerij werden ook wel distributiebonnen gedrukt. Zo was het verzetswerk bijna een dagtaak geworden.

Maar de Sicherheitsdienst kwam de verzetsgroep op het spoor en verrichtte bij de Klap van Wittem tal van arrestaties. Sjeng Coenen wist hieraan te ontkomen maar hij werd intensief door de Duitsers gezocht. Hij stapte toen over van de verzetsorganisatie die zorgde voor onderduikers naar de Knokploeg, die actief en brutaal verzetsdaden pleegde. Zijn compagnon werd Joep Francotte uit Vaals. Ze verbleven op ettelijke schuiladressen, onder meer in de groeves bij Geulhem. Samen schakelden ze een NSB’er uit, pleegden ze overvallen om voedsel voor onderduikers te bemachtigen en namen ze deel aan een overval op de Duitse gevangenis om er mensen te bevrijden.

Op de dag van die gevangenisoverval ging het mis. ’s Avonds waren er Duitsers bij de afgelegen boerderijen in Ulestraten waar ze onderdak hadden gevonden, die de inkwartiering moesten regelen van de Duitsers die toen massaal op de terugtocht waren. Joep en Sjeng vielen op. Toen ook nog een pistool bij Sjeng werd ontdekt werden ze door de Duitsers gearresteerd. Hierna volgde een tocht naar Valkenburg en een rondgang langs de daar in de hotels ingekwartierde Duitse militairen die het doodsoordeel velden over het tweetal. In het holst van de nacht werden ze de Cauberg op gedirigeerd, waar ze halverwege werden doodgeschoten.

Die plek, waar een kapel met carillon zou verrijzen, zou uitgroeien tot de provinciale verzetsgedenkplaats. Enkele maanden na zijn dood werd zijn dochtertje geboren. Door zijn plotselinge overlijden en als gevolg van het feit dat hij intensief gezocht werd door de Duitsers had hij helaas niet meer in het huwelijk kunnen treden met zijn verloofde. Het oorlogsgraf in Simpelveld herinnert aan Sjeng Coenen.